Начало
Твоят БРОКЕР
Услуги
Партньори
Контакти
Полезни
Лични данни (GDPR)
enru
КФН разясни: При ПТП без жертви застраховател иска само констативен протокол

Източник: Insmarket.bg

Условие е участниците в произшествието да имат съгласие кой е виновен
Комисията за финансов надзор (КФН) прие Указания за прилагането и тълкуването на член от Кодекса за застраховането, визиращ посещаването на ПТП от екип на Пътна  полиция. Указанията разясняват промените в Закона за движението по пътищата, според които службите за пътен контрол на Министерството на вътрешните работи нямат задължение да посещават мястото на пътно-транспортното произшествие, ако между участниците в произшествието има съгласие за обстоятелствата, свързани с него, и водачите са подписали двустранен констативен протокол, независимо дали при причинените щети някое от моторните превозни средства не е в състояние да се придвижи на собствен ход.

В указанията е отбелязано, че според член 496, ал. 3 от Застрахователния кодекс, са уредени случаите, при които застраховане не може да откаже да се произнесе по основателността на претенция за обезщетение по задължителната застраховка "Гражданска отговорност". Посочва се, че този текст не урежда нито право, нито задължение на застрахователя или на ползвателя на застрахователната услуга за изискване или представяне на изрично определени документи.

Обръща се внимание, че според този член задължението на застрахователя и само за произнасяне, а не и за плащане.
Застраховател не може да изисква друг документ, освен констативен протокол, когато не е имало основание органите на Пътна полиция да посетят мястото на ПТП и когато са причинени само имуществени вреди, независимо в какво състояние са колите.

И-мейл

Парола
Вход        
Регистрация
Забравена парола

Създаден от IBS