Начало
Твоят БРОКЕР
Услуги
Партньори
Контакти
Полезни
Лични данни (GDPR)
Сигнали
enru
Миналата година най-големият ръст на измамите е отчетен при жилищното застраховане
Според Естонската застрахователна асоциация (EKsL) миналата година са доказани 506 застрахователни измами с опит за измама за 1,4 милиона евро. Най-много са се увеличили измамите с жилищни застраховки, застрахователните измамници най-често си опитват късмета със застраховането.

Според Юли Райметс, ръководител на отдела за предотвратяване на загуби в EKsL, повече от една трета от измамите с жилищно застраховане са свързани с водни инциденти. "Застраховката има за цел да компенсира щети, причинени от неочаквано събитие. Използването на застраховка за замяна на старо нещо с ново може да изглежда изкушаващо на пръв поглед, но стареенето или износването на вещта не е застрахователно събитие и застрахователят не е отчел такъв риск във формулите за изчисляване на застрахователната премия. Ако броят на подобни измами се увеличи, това означава, че следващото плащане за всички нас ще бъде по-високо, защото плащаме и за застрахователни измами", обясни Райметс.

Райметс подчерта още, че залавянето в застрахователна измама води до загуба на обезщетение или намаляване на обезщетението. "По-голямата част, т.е. 400 застрахователни измами, са тези, при които е направен опит за измама на застраховка под 3000 евро. Има 30 измами над 10 000 евро, като най-голямата е за 55 000 евро", каза Реймец.

През 2022 г. почти половината от застрахователните измами са били по доброволни застраховки на МПС или каско, опити за които са били 239 пъти. Измамите с жилищно застраховане са били 27 процента, които са разкрити в 137 случая. Измамите с автомобилни застраховки представляват 16 процента от всички застрахователни измами.

Според Денис Николаев, ръководител на естонския клон на застраховката Gjensidige, в повече от половината от случаите те се опитват да скрият липсата на застрахователно покритие или причината за отказ на обезщетение. "Ако се направи опит за сключване на застрахователен договор след инцидент, това е застрахователна измама. Ако например камък, прелетял през стъклото на автомобила, е направил вдлъбнатина или колата е била вдлъбната при движение на заден ход, вече е късно да се пристъпи към подписване на каско", каза Николаев.

"Често не се съобщава, че застрахователят има право да прави справки при съмнение. Ако застрахователен измамник подаде иск за един и същи инцидент до няколко застрахователи, той често излиза наяве. При съмнение застраховката прави и запитвания към чужбина, например към туристически агенти за изгубен или повреден багаж, допълни Николаев.

При една пета от измамите става дума за умишлени или инсценирани злополуки, а при 10 на сто - за умишлено завишаване на размера на щетите.

източник: ИНСМАРКЕТ

И-мейл

Парола
Вход        
Регистрация
Забравена парола

Създаден от IBS