Начало
Твоят БРОКЕР
Услуги
Партньори
Контакти
Полезни
Лични данни (GDPR)
enru
Продажбите на нови коли в България се увеличават с над 18% през септември

За първите девет месеца на годината в Европа са регистрирани почти 12 млн. нови автомобила, показват данни на ACEA

Продажбите на нови коли в България се увеличават с над 18% през септември
Източник: Investor.bg

Регистрациите на нови автомобили в България се увеличават с 18,4% до общо 2542 през септември, показват данните на Асоциацията на европейските производители на автомобили (ACEA). За първото деветмесечие ръстът е от 18,1% на годишна база до общо малко над 22 хил. нови регистрации.

България, заедно с Гърция и Литва, е един от лидерите по ръст на новорегистрираните автомобили в Европейския съюз, показват още данните на Асоциацията. В Гърция през септември регистрираните нови автомобили са близо 6 хил., което е ръст от почти 30 на сто. В Литва пък новите регистрации се увеличават с почти 46% до близо 2,5 хил. през септември.
Като цяло септември обаче не е силен месец за европейските производители. В целия ЕС новорегистрираните автомобили намаляват с 2% на годишна база до общо 1,427 млн. За първите девет месеца на годината тенденцията е положителна – ръст от 3,7% до 11,7 млн. нови регистрации. 
Само в три страни има спад на регистрираните нови автомобили на годишна база. Най-значително е намалението в Ирландия – от 10,2%, следват Великобритания (-3,9%) и Финландия (-0,6%).
Най-големите автомобилни пазари в ЕС си остават Германия (с 2,6 млн. нови регистрации), Франция (1,56 млн.) и Италия (1,53 млн.).
Водещите автомобилни компании в Европа увеличават пазарния си дял на пазара в ЕС, показват още данните на ACEA. Въпреки скандалите през последните месеци Volkswagen вече държи 23,5% от пазара с 2,74 млн. нови автомобила. На годишна база увеличението е от 2,4 на сто.
Вторият по продажби автомобилен производител е PSA Group с общо продадени 1,29 млн. автомобила, което носи 11,1% дял от европейския пазар и представлява ръст от 15,5% спрямо предходната година. Renault Group е продала 1,19 млн. автомобила, което е ръст от 6,7 на сто. Френската компания държи дял от 10,3% от европейския пазар. 

И-мейл

Парола
Вход        
Регистрация
Забравена парола

Създаден от IBS