Начало
Твоят БРОКЕР
Услуги
Партньори
Контакти
Полезни
Лични данни (GDPR)
enru
Какво се предлага в проекта за нов закон за пътните превозни средства
Какво се предлага в проекта за нов закон за пътните превозни средства

Източник: Capital.bg


Документът, който ще бъде публично дискутиран в понеделник, предвижда технически досиета за колите и повече контрол над сервизи и търговци на авточасти втора ръка

Новият проектозакон за пътните превозни средства, който е един от трите, които ще заменят сегашния Закон за движение по пътищата, е публикуван на страниците на МВР, Транспортното министерство и агенцията за пътищата и ще бъде подложен на обществено обсъждане в понеделник от 13:30 в Гранд Хотел София.

Затягане на контрола за търговците с авточасти втора ръка

Едно от големите нововъведения в него предвижда търговците с авточасти втора ръка да се регистрират в кметството по месторабота на обекта, а предлаганите от тях компоненти ще могат да бъдат само с ясен произход с данни от кого и кога е купена, както и на кого и кога е продадена, като задължително трябва да имат и някаква гаранция, съобщава "Дневник".

В допълнение трябва да присъства и информация за идентификационния номер на превозното средство, от което е демонтирана. В края на всеки работен ден законът ги задължава да изготвят опис на наличните части и на сключените сделки. Всички данни за частите ще трябва да се съхраняват три години.

Новите изисквания към търговците на авточасти втора ръка явно целят спиране на кражбите на коли, за да бъдат те продадени на части. От МВР на няколко пъти сигнализират, че те се увеличават непрекъснато.

А също и за сервизите

Документът предвижда и затягане на контрола върху сервизите, центровете за смяна на гуми, местата за монтаж и ремонт на газови уредби, автоключарите и електричарите, които ще трябва да се регистрират. Ще се въведат и изисквания към материалната им база и технически специалисти, които ще залегнат допълнително в наредба.

Създаването на регистър на автосервизите е искане на компаниите от сектора, които работят на светло, от години. Притесненията обаче са, че подобна мярка ще засегне малките работилници, които трудно биха покрили твърде завишени изисквания и в крайна сметка вероятно ще са принудени да затворят. Това крие риск цели малки населени места да останат без сервизи.

Технически досиета за автомобилите

Друго предложение в проекта е всички моторни превозни средства да имат своеобразно досие, което да съдържа информация за техническо състояние, претърпени катастрофи и преминати ремонти. Тази мярка цели да намали измамите при сделки с автомобили втора ръка, който вече са регистрирани в България. Ще се засили и контрола върху техническата им изправност, включително и тяхната екологичност. Последното е важно, тъй като България има сериозен проблем с качеството на въздуха, а дизеловите автомобили втора ръка са едни от големите замърсители. Доколкото редица по-развити страни в ЕС вече взимат мерки за ограничаването на дизеловите коли, се очаква потокът от евтини употребявани автомобили на дизелово гориво към източноевропейските страни да стане още по-голям.

И-мейл

Парола
Вход        
Регистрация
Забравена парола

Създаден от IBS