Начало
Твоят БРОКЕР
Услуги
Партньори
Контакти
Полезни
Лични данни (GDPR)
enru
Застраховането пострада от бедствията

 Изплатените обезщетения по застраховка
Източник: Capital.bg / Весела Николаева

Градушката в София се отрази във високи обезщетения по "Каско", очакват се още щети и заради наводненията

Градушката в София и наводненията в цяла България са се отразили сериозно на застрахователните компании през деветмесечието, показват данни на Комисията за финансов надзор (КФН). Изплатените обезщетения по застраховка "Автокаско" са се увеличили с почти 14% на годишна база, до близо 214 млн. лв. Основната причина за ръста е градушката, която удари София през лятото. Със сигурност по оценки на застрахователите щетите от нея ще надминат 100 млн. лв., възможно е да бъдат и двойно повече, но все още компаниите не могат да дадат окончателна оценка. Причината е, че продължава да има автомобили, които не са преминали за ремонт в сервиз и съответно няма как да се каже колко ще струва поправката им.

Защита за застрахователи

Всички компании, които потърсихме за коментар, обясниха, че имат презастрахователни програми и те ще покрият плащанията за природното бедствие или поне по-голяма част от тях. Преди да получат възможност да възстановят средства от презастраховане, компаниите трябва да платят със собствени пари за обезщетенията – така точните суми ще станат ясни поне след няколко месеца. По неофициална информация има и много дружества, които нямат такива програми конкретно за градушка, т.е.щетите ще се отразят директно във финансовите им резултати.

Освен за пострадалите от градушка автомобили застрахователите са платили и предстои да плащат обезщетения и за наводненията от тази година. Щетите от Добрич, Варна, Мизия, Созопол и Бургаско засега са почти напълно платени, но с последните наводнения сумата ще се увеличи. Изпълнителният директор на "Армеец" Цветанка Крумова посочи, че най-вероятно ще имат още искания за застраховано имущество и земеделски площи. Тя подчерта, че същността на застрахователната компания е да плаща при бедствия и това не застрашава финансовата стабилност на дружествата. За известен период е възможно те да са на загуба, но тъй като се заделят доста резерви и при добри презастрахователни програми няма риск за стабилността им, посочи Крумова. По думите й все още е рано да даде оценка колко точно ще са щетите от бедствията за тази година, а повишените разходи по тях няма опасност да доведат до ръст в цените на полиците.

Причината е, че българският пазар е комбинация от висока конкуренция и ниска платежоспособност, добави Крумова.

Изпълнителният директор на "Бул инс" Стоян Проданов обясни, че при тях делът на "Каско" в портфейла силно е намалял още преди градушката, което обяснява спада в обезщетенията. Той добави, че тази година платените обезщетения са много повече в сравнение със средните от последните десет години и ще продължат да плащат и заради последните наводнения. По думите му повишение на цените е трудно да има заради тежкото икономическо състояние на хората в България, макар че по много застраховки се работи или почти на загуба, или с минимална печалба. Със сигурност следващата година презастрахователните програми на българските компании ще изискват повече разходи и въпросът е откъде ще ги вземат - с повишение на премиите или с компенсиране на собствени средства, добави Проданов.

Интерес на границата на слабия

Бедствията не са се отразили особено в интереса на клиентите към застраховането, сочат данните на КФН. Общо ръстът по всички сключени полици е 4.8% на годишна база, а само в общото застраховане е 4%. Сходно е повишението на премиите от "Автокаско" – с 4.1%, докато при задължителната "Гражданска отговорност" е 3.3%. При имущественото застраховане повишението е с едва 2%, но пък при типичните бизнес полици като застраховане на отговорност и транспорт (карго) ръстът е съответно с 5% и 6% спрямо деветмесечието на миналата година.

Благодарение на силното развитие на моторни застраховки "Армеец" излиза на първа позиция по пазарен дял. Интересно е развитието на "Виктория", което доскоро беше свързано с КТБ и банкера Цветан Василев. От октомври тази година то стана 100% собственост на италианския си акционер Generali и за последните два месеца (август-септември) е намалило предишните ръстове – от 10% на едва 2% в края на септември.

"Допускам, че загубата на бизнес при "Виктория" е пряко следствие от фалита на КТБ и тежкото положение на свързаните със собственика й фирми, чийто основен застрахователен бизнес (както и голяма част от ключовите държавни поръчки като БДЖ, "Метрополитен", Мини/ТЕЦ "Марица-изток", "Булгартрансгаз" и др.) са в портфейла на "Виктория", коментира представител на застрахователния бранш, който помоли да не бъде цитиран.

Колкото до животозастраховането – там ръстът е 8.3% за целия пазар, като традиционно се запазва над този от масовите полици. Причината е по-големият обем на здравни застраховки (87% ръст), спестовни (7%) и рискови (7%). Благодарение на повишението на здравни и спестовни продукти "Уника живот" отчита най-големия ръст на премиите – с 26% за деветмесечието, и вече е на трета позиция по пазарен дял. Повишението се дължи на повече продажби на здравни и спестовни продукти.

И-мейл

Парола
Вход        
Регистрация
Забравена парола

Създаден от IBS