Начало
Твоят БРОКЕР
Услуги
Партньори
Контакти
Полезни
Лични данни (GDPR)
enru
Бизнесмен обвини KФH и Асоциацията на застрахователните брокери, те отговориха
14 Юни 2017 08:45 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket

Проверката на КФН продължава. Все още няма становище по спора

Сoбcтвeниĸът нa ĸoмпaниятa зa пpoизвoдcтвo нa ĸaтepaчни cтeни Wаlltоріа Ивaйлo Πeнчeв нападна Koмиcиятa зa финaнcoв нaдзop (KФH). В oтĸpитo пиcмo дo мeдиитe той  oбвини КФН в инcтитyциoнaлeн нaтиcĸ над нeгoвaта ĸoмпaния Аuхіоnіzе, ĸoятo oт 18 aпpил e проверявана от Надзора. Платформата е обект на проверка от страна на КФН, която се самосезира и проучва дали Auxionize не упражнява дейност като застрахователен брокер без лиценз. Пенчев е категоричен, че "Auxionize по никакъв начин не е страна по застрахователни договори, нито препоръчва кой брокер или застраховател да бъде избран – това е изцяло решение на клиента". "В Auxionize са сключени сделки за около 166 000 000 лева. От тях застраховките са за около 394 000 лева. Или около 2 промила от общия брой сделки. Нищо работа. Таксите, които Auxionize е получила във връзка с тези застрахователни сделки, са общо 280 лева. "Какви са намаленията на цените? При имуществени застраховки има случаи, в които цената пада и над 2 пъти, при Каско – 30%."
Ивайло Пенчев посочва, че след като е започнала проверката на КФН, обект на проверяване са станали и партньори на платформата, и подчертава, че проверката е била поръчана от Българската асоциация на застрахователните брокери.

От Българската асоциация на застрахователните брокери също излязоха с официално писмо, в което се казва, че "Пенчев абсолютно неправилно вменява ценообразуването на застрахователната услуга във функциите на застрахователния брокер". "За разлика от платформата, където продавачите на застрахователна услуга не са обявени с техните имена... при застрахователните брокери е налице абсолютна прозрачност." "В своето писмо до КФН нашата асоциация изрази своето притеснение именно от факта, че платформата няма лиценз за застрахователно посредничество и не подлежи на контрол при условие, че предлага организацията на сделки между фирми и застрахователни дружества."

От Комисията за финансов надзор също излязоха с изявление, в което се казва, че бизнесменът Ивайло Пенчев упражнява недопустим натиск върху Комисията. Оттам уточняват, че "срещу дейността на онлайн-платформата "Окшънайз” е подадена по надлежния ред жалба в КФН. Съгласно действащото българско законодателство всяко физическо или юридическо лице може да подаде жалба в КФН, когато смята, че интересите му са увредени. КФН е длъжна да разгледа всяка жалба и да се произнесе по същество, като решенията на комисията подлежат и на последващ съдебен контрол". "КФН все още продължава работата си по въпросната жалба и все още няма становище по спора дали предлаганата от спомената платформа услуга представлява или не представлява застрахователно посредничество. В този смисъл предварителната реакция на господин Пенчев възприемаме като неприемлив натиск срещу комисията, преди да сме се произнесли по същество."

Възникналият казус е много интересен. ИНСМАРКЕТ ще го следи и ще запознава своевременно читателската аудитория с неговото развитие.
В интерес на обективността и изчерпателността прилагаме откритите писма на трите страни.


Открито писмо на Ивайло Пенчев
"Как се започна?
Всичко започна с изненадващо посещение на двама агенти на КФН в офиса ни. На 18 април.
Единият агент беше мъж – Файзи Бекир, а другият – жена – Антоанета Маринова. Казаха, че са от КФН и им е възложено да проверят Auxionize. Разни хора ни бяха обяснявали, че Auxionize уврежда големи интереси, унищожавайки корупцията и че ще ни смачкат. Казваха ни, че някои застрахователни брокери са мутри и ще платят, за да не им пречим да печелят корупционните си сделки.
Затова първата ми мисъл бе, че именно това се случва – поръчкова акция против нас. Попитах агентите кой ги праща, кой поръчва проверката, а те казаха, че са се САМОСЕЗИРАЛИ. Само да ви кажа – към момента в Auxionize са се случили 16 335 покупки, от които застраховките са само 113. Т.е. едва 6,6 промила от всички сделки като брой. Освен това, за да се видят сделките в сайта, е необходима регистрация. Има вероятност агентите да са попаднали на тези сделки, но тя е сравнима с вероятността маймуна, подскачаща на пиано, да изсвири Пета симфония на Бетхо̀вен. Затова не им повярвах за самосезирането.
По-късно се оказа, че поръчката идва от Българска Асоциацията на Застрахователните Брокери и с право не съм им повярвал. Файзито и Антоанета започнаха проверката с лъжа.
А хората лъжат, когато правят нещо нередно. Мисля, че си знаеха още тогава, че изпълняват поръчка. Нищо. Обърнах им внимание и надълго и на широко им обясних как работи Auxionize и защо не сме застрахователен брокер и хич не мислим да ставаме. Ако искахме – лесна работа е да получим лиценз. Ама не искаме. Не знам дали ме разбраха. Файзито мълча през цялото време и не ставаше ясно дали просто нищо не вдява или това е правилното агентско поведение. Антоанета беше предпазлива, но подозрителна и излъчваше посланието: "Мхм-мхм, ама еди кое си дали не е застрахователно посредничество, а? На вашия сайт човек може да подреди офертите си по цена – това не е ли застрахователно посредничество?"
В ексел, казвам й аз, човек също си ги подрежда по цена. В тетрадката също мога да си ги подредя по цена. Не е, жено. Не е! Auxionize улеснява клиента не само в подреждането, й казвам. В много други неща. Но не е страна по сделката. След един час обяснения от моя страна оставих двамата агенти да си агентстват и да разпитват когото намерят за добре.
Въпреки че всичко това ми изглеждаше като поръчка, не бях съвсем сигурен. Имаше някакъв нищожен шанс да е дестилирана глупост. Последвалите две действия на КФН обаче унищожиха надеждата ми, че са просто наивни и невдяващи. Около месец след началото на проверката клиенти, които ползват Auxionize в качеството си на възложители и нямат съвършено нищо общо с каквато и да било финансова дейност – като Уолтопия, станаха обект на проверка от същата комисия. Представяте ли си!
Като при всички проверки агентите дават 3 дни на фирмите, за да предоставят изчерпателни сведения за сделките си в Auxionize, като по този начин им се създава усещането, че може би вършат нещо нередно. Освен това – всички застрахователни брокери, подавали оферти на клиентите си в Auxionize, също станаха обект на проверка. Ей това ако не е институционален натиск, не знам кое е. Няколко дни след вълната от проверки вестник "Банкер” ни потърси за коментар във връзка с проверката на КФН. Това преля чашата. Явно бяха решили да ни атакуват и медийно.
Каква е истината?
Оказа се, че КФН извършва проверката по жалба от Асоциацията на Застрахователните Брокери. Жалбата гласи, че Auxionize извършва нелицензирано застрахователно посредничество.
Каква обаче е обявената мисия на КФН (цитирам от сайта им): "Основна мисия на институцията е да съдейства с юридически, административни и информационни средства за поддържане на стабилност и прозрачност на небанковата финансова система в България, както и да защитава интересите на инвеститорите, застрахованите и осигурените лица.”
Мисията на КФН е да защитава интереса на застрахованите и да ги пази именно от злоупотреби на застрахователите и застрахователните агенти. А КФН ни проверява по поръчка именно на тези, от които всъщност трябва да ни пази.
Защо се случва всичко това?
За да разберете каква е причината за нападките, трябва да ви обясня що за чудо е Auxionize. Това е клиентски центриран виртуален пазар с богата прокюърмънт функционалност, даваща страшна сила в ръцете на купувачите и унищожаваща корупционните практики с небивала ефективност. Няма друго такова чудо на света. В Auxionize Купувачът инициира процеса на покупка, стартирайки търг с обратно наддаване, а Продавачите полагат старание да спечелят тази покупка. И всичко се случва прозрачно за Купувача. В Auxionize най-добрият доставчик
печели, а тези доставчици, които са разчитали на неинформираността на клиентите си или са подкупвали служителите им, губят и постепенно започват да берат душа и да се обаждат на разни комисии, подстрекавайки ги да се заяждат с нас.
Покупките на застрахователни услуги представляват много малка част от сделките в Auxionize. Случи се така обаче, че благодарение на прозрачната и изключително конкурентна среда в платформата, някои застрахователни брокери, продаващи на много високи цени на корумпирани или глупави служители, изгубиха клиенти. Клиентите бяха спечелени от по-старателни и трудолюбиви брокери, готови да работят с по-ниски маржове. Е да, ама има брокери, които са неефективни на свободния пазар и бизнесът им е да продават скъпо на корумпирани или наивни закупчици. Тези именно брокери подкокоросаха КФН да се заяжда с Auxionize. Комисията впрочем е тръгнала да проверява и брокерите, които са подавали оферти на клиентите си в нашата платформа, създавайки им усещане, че правят нещо нередно. Само да ви кажа – Auxionize защитава интересите на Купувачите и честните доставчици така, както нито една комисия не би могла, ако ще и да направи шесторно задно салто и да спечели Нобелова награда в три дисциплини едновременно. Просто защото технологията на Auxionize осигурява прозрачна среда за свободна конкуренция, а човечеството не е открило по-добър начин за защита интересите на клиента от свободната конкуренция. И още веднъж – Auxionize по никакъв начин не е страна по застрахователни договори, нито препоръчва кой брокер или застраховател да бъде избран – това е изцяло решение на клиента.
Проверяваме ли лицензите на брокерите?
В Auxionize са регистрирани 8000 компании в различни индустрии. Проверяваме дали компаниите са регистрирани в търговския регистър и това може да гарантираме на клиентите си – че фирмите при нас не са фиктивни и не са в несъстоятелност. Други проверки не правим и не мислим да се занимаваме с това. Не проверяваме кой каква застраховка или лиценз има. Купувачите са свободни да проверяват дали доставчиците им имат необходимите лицензи, или каквото там им трябва, преди да възложат покупките си.
Как клиентите ни са предпазени от произтичащите рискове от незаконно застрахователно посредничество?
Както са предпазени и в живота извън виртуалното пространство – има публична информация и всеки клиент може да я провери на сайта на КФН или да я изиска от потенциалния доставчик, преди да му възложи поръчка. При нас има нещо повече обаче – разчитаме на пазарния, свободния, конкурентния принцип и на отзивите от клиенти относно фирмите. В условията на прозрчна конкуренция, фирмите се съобразяват с правилата, поставени от
клиента – клиентът е в правото си да изиска всякакви документи. Създали сме и рейтингова система, която работи в полза на клиентите. Ако някоя компания измами клиент, това веднага ще стане известно на всички нейни потенциални партньори.
Колко подобни сделки са сключени чрез платформата и за какви застраховки?
В Auxionize са сключени сделки за около 166 000 000 лева. От тях застраховките са за около 394 000 лева. Или около 2 промила от общия брой сделки. Нищо работа. Таксите, които Auxionize е получила във връзка с тези застрахователни сделки, са общо 280 лева! Съвсем нищо работа.
Но намаленията в цените за купувачите са били понякога 2 пъти, а често – около 30% . С други думи – създали сме стойност за около 100 000 лева за клиентите си купувачи, получавайки насреща около 280 лева. Ние сме като едни Робин Худовци.
Още веднъж: Какви са намаленията на цените?
При имуществени застраховки има случаи, в които цената пада и над 2 пъти, при Каско – 30%, а при Гражданска отговорност – няма мърдане заради лобистка разпоредба.
Препоръките ни към КФН:
Целта на тази жалба е да се защити интересът на неефективните, продаващи скъпо и чрез корупция застрахователни брокери за сметка на всички купувачи на застрахователни услуги и за сметка на трудолюбивите и свестни брокери, готови да работят в конкурентна и прозрачна среда. Ако КФН си разбира от занаята и не е ревнива, трябва да прозре, че Auxionize върши нейната работа без пари и към 100 пъти по-добре. Във всеки случай да си знаете: Първо, ние в Auxionize дълбоко ненавиждаме тарикатите и мошениците. Затова Auxionize създава небивала ефективност за купувачи и продавачи и нанася брутален погром на корупцията. И второ, който пречи на Auxionize е или глупак, или тарикат. В дългосрочен план обаче нито глупаците, нито тарикатите успяват.
Какво предстои:
1. От 01.07 ще отворим платформата за крайни клиенти – физически лица, които също ще могат да стартират покупки на застраховки, и не само.
2. Също от 01.07 в Auxionize клиентите ще могат да посочат артикулите, които купуват, а ние да ги комбинираме с покупките на други купувачи, като по този начин клиентите се обединяват и преговарят с доставчиците за общите си количества. Така се постигат значително по-добри условия.
3. Коледен подарък за българския народ – най-късно до Коледа, Auxionize ще поддържа многокритерийни търгове. Това означава, че търговете по ЗОП ще могат да се пускат в Auxionize, а всички данъкоплатци ще могат да гледат на живо как се пише заданието, как тече оферирането и как се избира победител.
На живо! И без пари за държавата! Auxionize плаща! На Коледа може да започне погром над корупцията в цялата държава, стига чиновниците да не се боят от това.
Ивайло Пенчев"

 
Открито писмо на БАЗБ
"Във връзка с изявленията на г-н Пенчев на организирана от него днес пресконференция, относно проверка на КФН на онлайн платформата му за търгове, Българска Асоциация на Застрахователните Брокери (БАЗБ) изразява следното становище:
Г-н Пенчев категорично не е запознат с нормативната уредба, регламентираща застрахователната дейност в Р България. Целта на платформата му да предоставя услуги на свободния пазар е похвална, но застрахователното посредничество е регулирана дейност, с редица законови, професионални и организационни изисквания както към посредниците, така и към самия процес на разпространие на застрахователни продукти.
Съгласно Кодекса за застраховане, застрахователния брокер е субект, който представлява потребителя на застрахователна услуга пред застрахователните дружества. В своето изявление г-н Пенчев абсолютно неправилно вменява ценообразуването на застрахователната услуга във функциите на застрахователния брокер.
Ако г-н Пенчев имаше и най-малка представа от този бизнес, щеше да знае, че цената на застраховките се определя от застрахователните дружества на база рискови обстоятелства, които обикновено застрахователния брокер представя от името на клиента. След това брокера проверява за най-доброто предложение, според нуждите на клиента, сред продуктите на множество застрахователи. Както се вижда, всеки лицензиран застрахователен брокер извършва проучване от името на клиента за най-добрите условия за неговата застраховка, т.е. прави много повече, отколкото цитираната платформа, вменила си брокерски функции.
За разлика от платформата, където продавачите на застрахователна услуга не са обявени с техните имена, както се видя и по време на пресконференцията на г-н Пенчев, при застрахователните брокери е налице абсолютна прозрачност. Всеки клиент, който посети сайта на застрахователен брокер или неговия офис, може да види неговия лиценз и е информиран относно това кое е лицето, което го обслужва, според изискванията на чл. 325 от КЗ. Тоест, съществува пълна прозрачност, каквато липсва при осъществяването на сделки чрез платформата.
Всички членовете на БАЗБ са лицензирани посредници и са под постоянен надзор от страна на КФН. Това изискване е вменено от Кодекса за застраховане именно с цел защита на потребителите на застрахователни услуги. В своето писмо до КФН нашата асоциация изрази своето притеснение именно от факта, че платформата няма лиценз за застрахователно посредничество и не подлежи на контрол при условие, че предлага организацията на сделки между фирми и застрахователни дружества.
В заключение, БАЗБ привества всеки нов участник на пазара, който приема и спазва установените легални и професионални норми, защото именно високите изисквания и законовите разпоредби към застрахователните брокери са условие за честна конкуренция и качествени услуги за потребителите. Всички останали твърдения на г-н Пенчев приемаме като опит за безплатна реклама на платформата му. Членовете на БАЗБ са в очакване КФН да приключи проверката и да излезе с решение относно легитимността на сайта.
Управителен съвет на БАЗБ"


Открито писмо на КФН
"Във връзка с журналистически запитвания след пресконференция  на бизнесмена Ивайло Пенчев бихме искали да заявим следното:

Въздържахме се от реакция до днес, тъй като не бихме искали като институция да се включваме в рекламирането на онлайн-платформа, собственост на Ивайло Пенчев, но безпочвените нападки срещу КФН ни принуждават да вземем отношение срещу опитите за подриване авторитета на институцията.

През последните дни станахме свидетели на ескалиращи словесни атаки на Ивайло Пенчев срещу Комисията за финансов надзор. Първоначално господин Пенчев ни поучаваше как да гледаме "занаята си”, което приехме като неподправен хумор. Когато обаче споменатият предприемач отсъди чии интереси отстоява КФН и ни заклейми, че защитаваме "интереса на неконкурентните тарикати и на тези, които се хранят от корупция” словесната игра надмина допустимото ниво на натиск срещу независим регулатор, какъвто е КФН. Затова бихме искали да направим следните пояснения:

Срещу дейността на онлайн-платформата "Окшънайз” е подадена по надлежния ред жалба в КФН. Съгласно действащото българско законодателство всяко физическо или юридическо лице може да подаде жалба в КФН, когато смята, че интересите му са увредени. КФН е длъжна да разгледа всяка жалба и да се произнесе по същество, като решенията на комисията подлежат и на последващ съдебен контрол. Никъде в българските закони не сме попадали на текст, който да ни указва, че бизнес инициативите на господин Пенчев не подлежат на проверки или контрол от страна на оторизираните институции. КФН все още продължава работата си по въпросната жалба и все още няма становище по спора дали предлаганата от спомената платформа услуга представлява или не представлява застрахователно посредничество. В този смисъл предварителната реакция на господин Пенчев възприемаме като неприемлив натиск срещу комисията, преди да сме се произнесли по същество.

Държим да уведомим както господин Пенчев, така и преди всичко българския бизнес и общественост, че никаква словесна агресия, независимо от избраните лексикални форми, не е в състояние да ни повлияе или впечатли. Дебело искаме да подчертаем, че КФН отстоява единствено и само интересите на закона. И отсъжда съобразно записаните в нормативната база разпоредби.

И за финал бихме искали да посъветваме г-н Пенчев, така както той си позволява да дава насоки на независим регулатор, къде в гръмките квалификации, с които обсипа казуса, би се поставил в случай, че решението на КФН бъде в негова полза? Кой или кои в такъв случай ще бъдат "тарикатите и корумпираните”?"

И-мейл

Парола
Вход        
Регистрация
Забравена парола

Създаден от IBS