Начало
Твоят БРОКЕР
Услуги
Партньори
Контакти
Полезни
Лични данни (GDPR)
enru
Само 33% от българите са сключвали доброволна застраховка
Търсенето на застраховки е заради изискване на закона, на кредитиращата банка, или след инцидент, показва социологическо проучване

Само 33% от българите са сключвали доброволна застраховка

Само 33% от българите са сключвали доброволна застраховка. Най-висок дял заема задължителната „Гражданска отговорност“, която са правили 83,2% от лицата, сключвали застраховка, за имуществото си са се погрижили 23,5%, застраховка „Живот“ имат 20,5%, Каско – 20,3%, а здравна застраховка – 15,3%.


Това показва национално представително социологическо проучване по поръчка на застрахователния портал 24ins.bg и "Брокер инс", проведено през септември.
"Близо 40% от българите никога не са си купували никаква застраховка, а 80% от купувалите са си взимали само задължителната полица „Гражданска отговорност“. За последните десет години разпространението на застрахователни услуги сред населението е останало непроменено.
Т. нар. коефициент на застрахователно проникване, който измерва съотношението на брутния премиен приход и брутния вътрешен продукт (БВП), е замръзнал на ниво 2,2%, докато в развитите държави е между 6% и 10%", посочи управителят на 24ins.bg Ясен Къчински.Според него гражданите се интересували как да сключат застраховка, за да получат обезщетение, след като вече са пострадали, бъркат "Каско" и "Гражданска отговорност" или предполагат, че щетите ще им бъдат покрити от държавата, даде примери той на базата на запитванията към компанията.
Допитването показва, че нежеланието да се застраховат се отнася както за жителите на столицата София (42,9% са без нито една сключена застраховка в годините), така и в селата (45,6%).
Наблюдава се и противоположна тенденция – делът на хората, които знаят, че могат да сключат застраховка онлайн, и в големия град, и на село, е еднакъв – 49%, но едва 6% се застраховат.
От проучването се разбира, че хората с по-високи доходи са по-склонни да се застраховат.Управителят на "Брокер инс" Румен Стайков заяви, че покупката на полица онлайн е все още в сферата на пожеланията, защото законодателството изисква куп документи да бъдат подписани лично. Затова те се пращат по куриер в рамките на 24 часа, а разходите са за сметка на брокера.
По думите на експертите търсенето на услугата често е "принудително" – или заради изискване на закона, както е при полицата „Гражданска отговорност“, или под натиска на кредитиращата банка, когато става дума за застраховане на жилището, или след неприятно лично преживяване.
По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Деляна Петкова
И-мейл

Парола
Вход        
Регистрация
Забравена парола

Създаден от IBS