Начало
Твоят БРОКЕР
Услуги
Партньори
Контакти
Полезни
Лични данни (GDPR)
enru
Автомобилното застраховане продължава да изпреварва животозастраховането

На пазара ще излязат нови застраховки, прогнозира Стоян Проданов, изпълнителен директор на Бул Инс

Застрахователният пазар у нас е с доминиращ дял на автомобилното застраховане, което е характерно за страни от нашия ранг.

Това каза изпълнителният директор на Бул Инс Стоян Проданов в ефира на Bloomberg TV Bulgaria в предаването Investbook.

Според него през 2017 г. структурата на застрахователния пазар не се е променила съществено, като обемът, измерен през брутния премиен приход, е 1,750 млрд. лева, като 2/3 от него се реализира от продажбата на автомобилни застраховки, „Гражданска отговорност“ на автомобилистите и „Автокаско“.

По думите му в повечето развити държави животозастраховането изпреварва общото застраховане.

„При нас не е така и виждаме, че само 1/5 от целия обем на застраховането е животозастраховане, а 4/5 са общо застраховане“, посочи застрахователят.

Проданов обясни, че в много икономики предимство има застраховането на личното благосъстояние и на имуществото, а автомобилното застраховане не е толкова застъпено.

„Може да отдадем това и на зрелостта на застрахователния пазар, на финансовата култура, на това, че благосъстоянието позволява на много голяма част от парите, които се дават за застраховане, да отиват към други линии на бизнеса, а не към автомобилното застраховане“, коментира Стоян Проданов.

Той обаче е на мнение, че 10% ръст в общото застраховане свидетелства за увеличаващата се роля на застраховането в сферата на финансовите услуги.

Изпълнителният директор на Бул Инс обясни, че печалбите на бизнеса са в по-малките нишови продукти – продажбата на туристически, здравни, имуществени и селскостопански застраховки.

Той прогнозира, че нови застраховки ще навлязат на българския пазар.

Защо българинът оценява автомобила по-скъпо от живота си! Какво е разнообразието от планове? Ще се увеличи ли проникването на застраховки в селското стопанство? От какво печелят застрахователните компании? Ще има ли интерес към GDPR застраховките? Какво се очаква след въвеждането на „бонус-малус“?

И-мейл

Парола
Вход        
Регистрация
Забравена парола

Създаден от IBS