Начало
Твоят БРОКЕР
Услуги
Партньори
Контакти
Полезни
Лични данни (GDPR)
Сигнали
enru
Споразумение в ЕС за разполагане на зарядни устройства за автомобили с алтернативно гориво ( на всеки 60 километра в ЕС - 400 киловата)

До 2026 г. най-малко на всеки 60 километра в ЕС трябва да има зарядни устройства с полезна мощност поне 400 киловата за автомобили с алтернативно гориво.

Това гласи временно споразумение, постигнато снощи между Европейския парламент и шведското председателство на Съвета на ЕС. Страните членки трябва да представят национални планове за постигането им, съобщава БНР.

Зарядните станции ще бъдат разположени по пътищата на транспортната мрежа TEN-T (Trans-European Transport Network). До 2028 г. инсталациите трябва да засилят полезната си мощност поне до 600 киловата.

За камиони и автобуси трябва да има такива инсталации поне на 120 километра. Те трябва да бъдат разположени по половината от главните пътища в ЕС през 2028 г. и да имат полезна мощност от 1400 до 2800 киловата в зависимост от пътя.

Отделно, от 2028 г. нататък се предвижда да има по две зарядни станции за камиони на сигурни и безопасни паркоместа.

Преговарящите се разбраха също така до 2031 г. най-малко на 200 километра да има водородни зарядни станции по пътищата на TEN-T.

Източник: ИНСМАРКЕТ

И-мейл

Парола
Вход        
Регистрация
Забравена парола

Създаден от IBS