Начало
Твоят БРОКЕР
Услуги
Партньори
Контакти
Полезни
Лични данни (GDPR)
enru
PensionsEurope притеснена от предложенията за пенсионните промени у нас

Източник: Insmarket.bg

Нуждаем от повече капиталопокривни схеми, а не от ограничаването им, обяви председателят Джоан Сийгърс

Свидетели сме на притеснителни промени в система за допълнително пенсионно осигуряване в България. В стремежа си да подобри състоянието на публичните финанси, българското правителство реши да даде възможност на осигурените лица да прехвърлят спестяванията си, натрупани в пенсионен фонд, към държавното обществено осигуряване на разходопокривен принцип. Тези нововъведения поставят под въпрос съществуващия многостълбов пенсионен модел в страната. Това се казва в позиция на PensionsEurope по повод дискусията и предложенията за промени в песнионната система у нас. Според Джоан Сийгърс, председател на PensionsEurope, "тази реформа на пенсионната система определено подкопава ролята на капиталопокривните пенсионни схеми в пенсионноосигурителната система и икономиката като цяло". България е изправена пред сериозни демографски предизвикателства, които в дългосрочен план не могат да се преодолеят единствено с помощта на разходопокривната пенсионна система и публичните финанси, подчерта Джоан Сийгърс.

"Вече над 10 години пенсионната политика на ЕС (от Лисабонската стратегия до Бялата книга за пенсиите) акцентира върху ролята на капиталопокривните пенсионни схеми по месторабота за осигуряването на адекватни и устойчиви пенсионни плащания. Ние силно подкрепяме тази цел. В качеството си на основен представител на работодателските пенсионни фондове в Европа, споделяме убеждението, че ефективните многостълбови пенсионни системи са ключов фактор за осигуряването на добър, адекватен и устойчив пенсионен доход за европейските граждани. Ето защо се нуждаем от повече капиталопокривни схеми, а не от ограничаването им", коментира председателят на PensionsEurope.

Генералният секретар и главен изпълнителен директор на PensionsEurope Мати Лепала заяви: "Дълбоко сме обезпокоени от случващото се в България. Капиталопокривните пенсионни схеми имат ключова роля за осигуряването на пенсионен доход и за функционирането на икономиката и финансовите пазари. Те се явяват основни играчи на пазарите на акции и книжа с фиксирана доходност. С прехвърлянето на активите от универсалните пенсионни фондове към общественоосигурителната система ще се разруши тристълбовият пенсионен модел, действащ в България от 2000 г., а икономиката на страната ще бъде засегната в дългосрочен план. Капиталопокривните пенсии са необходим елемент за осигуряване на добър пенсионен доход в България".

PensionsEurope обединява национални асоциации на пенсионни фондове и сродни институции за предоставяне на работодателски пенсии. Част от членовете й управляват индивидуални пенсионни схеми от чист вид.
В PensionsEurope членуват 24 асоциации от държави членки на ЕС и други европейски страни, в които са създадени пенсионни схеми за осигуряване на работното място. Организацията PensionsEurope е учредила Форум на държавите от Централна и Източна Европа като трибуна за обсъждане на въпроси, касаещи пенсионните системи в региона. Членуващите в PensionsEurope организации предлагат пенсионно осигуряване на работното място на около 80 милиона европейски граждани, като общият размер на управляваните от тях активи възлиза на около 3,5 трилиона евро под формата на спестявания за бъдещи пенсии. В PensionsEurope членуват големи институционални инвеститори, които се явяват в ролята на купувачи на финансовите пазари.

И-мейл

Парола
Вход        
Регистрация
Забравена парола

Създаден от IBS