Начало
Твоят БРОКЕР
Услуги
Партньори
Контакти
Полезни
Лични данни (GDPR)
enru
Спряха 18 000 автомобила без Гражданска

Източник: Profit.bg

Над 18 000 автомобила са спрени от движение заради неплатена “Гражданска отговорност”. Това съобщи за “Труд” комисар Бойко Рановски, началник на отдел “Пътна полиция” към ГД “Национална полиция”.

През март Гаранционният фонд изпрати към КАТ 19 000 номера на автомобили, за да започне служебната им дерегистрация във връзка с прилагането на новия Кодекс за застраховането. Според него за всеки автомобил, който има регистрация в България, трябва да се направи застраховка “Гражданска отговорност”. Ако няма такава, автомобилът автоматично се спира от движение.

При 1000 от подадените автомобили има проблеми и затова не са спрени, уточни Рановски, цитиран от вестник "Труд".

Собствениците на дерегистрираните коли са получили писма от КАТ, в които е посочена датата, от която вече не могат да се движат по пътищата. За да възстановите регистрацията си, трябва да донесете платена полица на застраховка “Гражданска отговорност” и да подадете заявление в местната служба, където автомобилът ви се води на отчет по постоянен адрес, уточни шефът на КАТ. Той беше категоричен, че собствениците няма да плащат глоба или такса за възстановяване на регистрацията.

Разкарването до КАТ вече няма да е нужно от юли, когато ще бъдат свързани базите данни на Гаранционния фонд и Пътната полиция. Тогава регистрацията на автомобила ще се възстановява автоматично, веднага щом собственикът си плати застраховката, уточни комисар Рановски.

До месец ще бъдат пуснати номерата на следващите автомобили, които ще бъдат спрени от движение. От КАТ са подготвили близо 100 000 номера на коли без “Гражданска отговорност”, които ще бъдат изпратени за проверка към Гаранционния фонд.

И-мейл

Парола
Вход        
Регистрация
Забравена парола

Създаден от IBS