Начало
Твоят БРОКЕР
Услуги
Партньори
Контакти
Полезни
Лични данни (GDPR)
enru
12.6 млн. лв. изплатени за катастрофи с български коли в чужбина
12.6 млн. лв. изплатени за катастрофи с български коли в чужбина

Източник: Profit.bg

12.6 млн., или почти половината от всички изплатени обезщетения през миналата година от Гаранционния фонд (ГФ), са за инциденти с автомобили, станали извън България.

Общата сума, която фондът е изплатил през 2015 г. заради незастраховани водачи, е 23.3 млн. лв. От тях 10.7 млн. лв. са били изплатени за инциденти в България, а 12.6 млн. лв. - извън граница. Това показват данните на фонда, предоставени за „Монитор“.

Основната причина за това са колите с българска регистрация, които се ползват в чужбина. По данни на застрахователния бранш само в Румъния има около 100 хил. коли с BG номера, на второ място с такива возила е Италия.

Общият брой на щетите в страната и чужбина е 1709, като в България инцидентите са 605, а зад граница – 1104.

Когато обаче тези коли участват в пътен инцидент в чужда държава, нашият Гаранционен фонд се налага да плаща всички обезщетения. Това е сред основните причини за въвеждането на автоматичното дерегистриране на МПС с изтекла "Гражданска застраховка". Тази промяна е в сила от тази година след приемането на новия Кодекс в застраховането.

Въпреки новия закон обаче все още колите без „Гражданска“ не се спират от движение.

Най-голямото обезщетение, присъдено и платено от застраховател у нас, е за шестте жертви от Симеоновград, който бяха пометени от кола на Великден през 2011 година на път за църквата. Всеки един от родителите на загиналите в Черния великден деца е получил по 200 хил. лева, което е рекорд у нас.

И-мейл

Парола
Вход        
Регистрация
Забравена парола

Създаден от IBS