Начало
Твоят БРОКЕР
Услуги
Партньори
Контакти
Полезни
Лични данни (GDPR)
enru
Тенденцията на застаряване на автопарка в България продължава

Източник: Investor.bg

Над 43% от автомобилите по пътищата са на възраст над 20 години, коментира автомобилният експерт Калоян Желев
Двуцифреният ръст от близо 20% на пазара на нови коли е висок, но абсолютните стойности остават много ниски, Тенденцията на застаряване на автопарка в България продължава, като над 43% от автомобилите по пътищата са на възраст над 20 години. Това коментира в студиото на „Светът е бизнес“ по Bloomberg TV Bulgaria с водещ Ивайло Лаков автомобилният експерт Калоян Желев.


По думите му впечатление през януари на българския пазар на автомобили прави двуцифреният близо 20% ръст в сравнение със същия месец на 2016 г. Въпреки това абсолютните стойности остават много ниски, коментира в студиото на „Светът е бизнес“ по Bloomberg TV Bulgaria с водещ Ивайло Лаков автомобилният експерт Калоян Желев.

Припомняме, че България е шеста в Европейския съюз (ЕС) по ръст на регистрациите на нови автомобили през януари по данни на Асоциацията на европейските производители на автомобили (АСЕА). Регистрациите у нас се увеличават с 19,5% до 1 802 спрямо 1 508 през януари 2016 г.

„Автомобилната индустрия и пазар са изключително зависими от работните дни в един месец, а декември е традиционно с по-малко работни дни. Поради което, чисто исторически, януари не е първият месец, който показва амбициозни ръстове по простата причина, че няколко работни дни по-малко прехвърлят регистрациите в януари“, коментира експертът, според когото фактори също така са и промоциите и акумулативните ефекти от въвеждането или отмяната на стимули за обновяване на автопарка, породени от законодателните инициативи в Европа.

На въпрос за наблюдаваното разминаване в тенденциите за повишаване на икономическото състояние на населението от една страна и нелогичния тренд на застаряване на автопарка Желев заяви, че си „задавам въпроса кой от двата индикатора лъже – дали индексът на икономическата свобода, или данните за продажби на нови автомобили. Защото ако съдим по тези данни, очевидно сме икономически несвободни“.

И-мейл

Парола
Вход        
Регистрация
Забравена парола

Създаден от IBS