Начало
Твоят БРОКЕР
Услуги
Партньори
Контакти
Полезни
Лични данни (GDPR)
enru
Лизинговите компании сключиха нови сделки за 381 млн. лв. през лятото
Необслужваните вземания в сектора отново намаляват след две поредни тримесечия с ръст

Лизинговите компании сключиха нови сделки за 381 млн. лв. през лятото
Източник: Capital.bg - Мария Иванова

Лизинговите компании в България са сключили нови сделки за над 381 млн. лв. през третото тримесечие на 2016 г. Сумата е със 7.2% по-малка в сравнение с периода април – юни, а спрямо година по-рано е отчетен ръст от 2.16% благодарение на оперативния лизинг. Това показват данните от публикуваната през седмицата секторна статистика на Българската народна банка (БНБ) за края на септември.

Общият размер на пазара обаче запазва възходящата си тенденция на развитие и към края на деветмесечието достига 3.28 млрд. лв. Увеличението на тримесечна база е с 0.83%, а в сравнение с година по-рано е отчетен ръст от 7.38%. През периода юли – септември повишение има както при финансовия лизинг, който съставлява над 96% от пазара, така и при оперативния лизинг. Така за поредно тримесечие обемът на пазара остава в диапазона 3-3.3 млрд. лв., в който се движи през последните вече над три години. Секторът достига пика в развитието си в края на 2008 г., когато вземанията на компаниите в бранша бяха почти 6 млрд. лв. Последвалото в годините на кризата забавяне на икономиката и свитата инвестиционна активност на бизнеса обаче доведоха и до намаляване на бизнеса на лизинговите дружества.


Лятно спокойствие


Летните месеци традиционно носят известно затишие на пазара след обичайно раздвижване през пролетта и това се забелязва и през тази година. Тенденцията се вижда в почти всички сегменти на пазара на финансов лизинг, който формира над 96% от общия лизингов пазар. Изключенията са сделките за отдаване на машини, съоръжения и индустриално оборудване, където обемът на новосключените договори нараства със 17.8% спрямо второто тримесечие и достига 87.5 млн. лв. В сравнение с периода юли–септември 2015 г. обаче те са с 13.7% по-малко. Доста по-осезаем е ръстът при лизинга на недвижимо имущество, където увеличението е с внушителните 333% на тримесечна и 159% на годишна база, но от доста по-ниски изходни позиции. За третото тримесечие общата стойност на новосключените договори в този сегмент е 20.1 млн. лв.


Общо за периода стойността на новите сделки по финансов лизинг е близо 367 млн. лв., което представлява спад с 5.63% на тримесечна и с 0.53% на годишна база. Пазарът на оперативен лизинг обаче продължава да се радва на сравнително силен интерес и макар и сключените сделки да са с близо 40% по-малко спрямо отчетеното за периода април-юни, на годишна база стойността им се е увеличила с внушителните 655% до 11.6 млн. лв. Характерното за оперативния лизинг е, който все още държи под 5% от пазара, че при него активите само се наемат за определен период от време, през който лизингополучателят ги използва срещу заплащане на парична вноска като наем, но в края на договорения срок не ги придобива.


По-малко проблемни вземания


След две последователни тримесечия на леко повишаване в обема на необслужваните вземания на лизинговите дружества за периода юли–септември данните на БНБ показват известно подобряване в качеството на портфейлите. В края на деветмесечието проблемните договори са на стойност 374.7 млн. лв. в сравнение с 406 млн. лв. към полугодието и 406.1 млн. лв. към септември 2015 г. Делът на нередовните вземания спрямо общия лизингов портфейл намалява осмо поредно тримесечие и към септември 2016 г. вече е 11.43%.


Подобряващото се качество на портфейлите има положителен ефект и върху финансовите резултати в сектора, като за деветмесечието лизинговите компании отчитат обща печалба от 91.4 млн. лв. в сравнение с 35.9 млн. лв. година по-рано.

И-мейл

Парола
Вход        
Регистрация
Забравена парола

Създаден от IBS