Начало
Твоят БРОКЕР
Услуги
Партньори
Контакти
Полезни
Лични данни (GDPR)
enru
Кое е най-безопасното място за пътуване в една кола

източник: Novini.bg

Novini.bg попита Ивайло Славков от СБА кое е най – безопасното място за пътуване в един автомобил и какво трябва да правим, за да пътуваме безпроблемно при дъжд и сняг.

Първият и най – важен съвет на г-н Славков е всички да шофираме разумно и винаги да се съобразяваме с условията. По думите му, ако ние сами не вземем всички необходими мерки за безопасност, нищо и никой не може да ни помогне.

Кое е най – безопасното място в един автомобил?

Най-сигурното място в един автомобил се оказва на задната седалка по средата. С времето бяха категорично опровергани с множество опити теориите за това, че сме в безопасност при возене до шофьора на един автомобил или на задната седалка в дясно или зад самия водач.

Разбира се, задължително условие е да бъдем и с обезопасителен колан, независимо, че сме отзад.

Допълнително за нашата сигурност вече в съвременните автомобили има и въздушни възглавници в предни и в задни врати, напомни ни Славков.

Въпреки доказателствата обаче къде е най-безопасно да се возим в една кола, се оказва, че е най – добре едно детско столче да бъде поставено от дясно на задната седалка. Причината е че така по – лесно ще достига майката до своето дете, ако се приеме, че тя шофира. Когато то е по – средата, където е най – сигурно, детето ще бъде трудно достъпно.

В сезона на интензивните дъждове Ивайло Славков ни посъветва:

Да увеличим дистанцията от другите автомобили и да намалим скоростта поне с 10%. Това, по думите му, е първото и най важно нещо, което трябва да направим. При мокра пътна настилка никога не трябва да забравяме, че спирачният път е много по-голям отколкото при сух път.

Експертът ни напомни още, че при падането на температурите веднага трябва да си сложим и зимните гуми. „Никога не чакайте до последно, както винаги се прави“, посъветва ни Ивайло Славков.

Не трябва да забравяме, че гумите ни през зимата трябва да бъдат с хубав грайфер. Трябва да си набавим също така уред за чистене на стъкла от лед, ръкавици, с които да го правим, както и зимна течност за чистачки.

Препоръчително е и под ръка да имаме контактите на някоя Пътна помощ, защото подобни екипи винаги могат да ни помогнат независимо от условията, в които сме попаднали.

Когато има снегонавявания и заледявания, г-н Славков ни съветва да не шофираме. Той напомни, че в такива условия шофирането няма нищо общо с тези при сухо време.

Ивайло Славков ни съветва винаги да караме разумно, да не си мислим, че изпреварим ли някой, ще стигнем на време до дадена точка. „Всеки обаче сам си решава дали си заслужава особено при тази черна статистика да стигне на време или с 10 минути по-късно, но сигурно“, заключи той.

И-мейл

Парола
Вход        
Регистрация
Забравена парола

Създаден от IBS