Начало
Твоят БРОКЕР
Услуги
Партньори
Контакти
Полезни
Лични данни (GDPR)
enru
Брутният премиен приход на застрахователите расте с 20% за една година
Брутният премиен приход на застрахователите расте с 20% за една година

Източник: http://investor.bg

Изплатените обезщетения по общо застраховане са почти 1 млрд. лв. към края на 2018 г., като близо 84% от разплащанията са по автомобилни полици

Брутният премиен приход, реализиран от застрахователите по общо застраховане към края на четвъртото тримесечие на миналата година, е над 2,1 млрд. лв., което е с близо 20% повече спрямо края на 2017 г. Това става ясно от предварителните данни на Комисията за финансов надзор (КФН), публикувани на сайта на регулатора.

Според статистиката изплатените обезщетения от застрахователите по общо застраховане към края на тримесечието пък са почти 1 млрд. лв., като близо 84% от изплатените средства са от застраховки на моторни превозни средства. Само по задължителната полица „Гражданска отговорност“ (ГО) са изплатени обезщетения в размер на 514 млн. лв., а по доброволно автокаско – 293 млн. лв.

Традиционно най-голям дял от общия застрахователен пазар (близо 75%) заемат именно застраховките на моторни превозни средства. Само по ГО полиците в края на последното тримесечие на миналата година са на стойност 936 млн. лв., а за автокаско - 614 млн. лв.В края на отчетния период Имущественото застраховане (Пожар и природни бедствия и други щети на имущество) заемат близо 14% от премиите (бруто) и 8,1% от платените обезщетения. Според данните на КФН към края на последното тримесечие на 2018 г. застраховките "Злополука и заболяване" формират 4,5% от събраните премии и близо 5% от изплатените обезщетения.

Към 31 декември най-много обезщетения са изплатили от „Лев Инс“. Компанията има 16,75% пазарен дял, а обемът на обезщетенията е 161,3 млн. лв. На второ място е ЗАД „Армеец“ с 11,6% пазарен дял и изплатени претенции в размер на 107,4 млн. лв. ЗАД „Булстрад Виена Иншурънс Груп“ е на трето място с пазарен дял от 10,68%, а платените претенции са за 103 млн. лв.

Трите компании с най-висок реализиран брутен премиен приход са „Лев Инс“ с премии за 280 млн. лв., „ДЗИ - Общо застраховане“ с 234 млн. лв. и „Булстрад Виена Иншурънс Груп“ с 230 млн. лв.

Преди дни БНБ оповести, че към края на 2018 г. общият обем на парите, управлявани от застрахователните дружества в България, възлиза на 7,6 млрд. лв., което е с близо 5% повече спрямо същия период година по-рано, но пък е надолу с малко над 1% спрямо третото тримесечие на 2018 г. Към края на годината активите на животозастрахователните компании се увеличават с близо 6% на годишна база, като достигат 2,15 млрд. лв., а активите на дружествата, извършващи общо застраховане, се увеличават с 4,4% спрямо година по-рано по същото време и достигат 5,5 млрд. лв.
По статията работиха: Ралица Пейчева, редактор Виктория Тошкова

И-мейл

Парола
Вход        
Регистрация
Забравена парола

Създаден от IBS