Начало
Твоят БРОКЕР
Услуги
Партньори
Контакти
Полезни
Лични данни (GDPR)
enru
Шофьорите в София имат един месец да проверят дали колите им замърсяват въздуха

Пътна полиция ще замерва автомобилните газове с модерна апаратура


Източник: Investor.bg

От днес Пътна полиция в столицата разполага със 7 газ анализатора, с които се проверяват отработените газове на автомобилите. Апаратурата е закупена от Столичната община и предоставена безвъзмездно на МВР. Колите ще се проверяват както при първоначална регистрация, така и след като вече са в движение.
Припомняме, че София заедно с още над 20 града в България е с наднормени нива на замърсяване на въздуха с фини прахови частици (ФПЧ), заради което Европейската комисия започна наказателна процедура срещу България.

„Анализите на Столична община показват, че около 60% от замърсяването на въздуха в София се дължат на автомобилите, а около 40% - на битовото отопление“, каза кметът Йорданка Фандъкова. Тя представи пред медиите новата апаратура в КАТ София заедно с министъра на околната среда и водите Нено Димов.

„През зимата по-скоро е обратното, но сме длъжни да работим и в двете посоки. За мен е важно по улиците на София да не се движат автомобили, които не отговарят на екологичните стандарти“, каза кметът.

Тя допълни, че направеното през септември замерване за замърсяването от автомобилите е показало, че около 6,5% от автомобилите в София превишават стандартите за изгорелите газове, но пък точно те допринасят за една четвърт от замърсяването. „Затова собствениците трябва да имат съзнанието, че автомобилите трябва да бъдат изправни“, препоръча Йорданка Фандъкова.

Началникът на отдел “Пътна полиция” комисар Тенчо Тенев уточни, че общината е подарила седем уреда, от които два са мобилни. 
По думите му в последните няколко месеца има бум на регистрацията на автомобили в София - 14 хил. на месец. Само на 28 декември са издадени 1460 свидетелства за регистрация.

С новите анализатори колите ще се проверяват при първоначална регистрация. Ако количеството на изгорелите газове е извън стандартите, автомобилът ще бъде спиран от движение, докато собственикът не го ремонтира.

Допълнително в следващия месец всеки шофьор може да провери безплатно колата си в КАТ и ако има проблем, ще му бъдат дадени препоръки.
След този срок, ако се констатира нарушение, пътна полиция има законово основание да спира от движение автомобилите, допълни той. 

Министърът на околната среда и водите Нено Димов смята, че този подход ще реши до голяма степен проблемите с първа регистрация на територията на София. „Целта е това да стане масово в цялата страна. Ако има общини, които да последват този пример, ще е много добре“, каза той. 
Нено Димов обеща, че ще опита да договори с Еврокомисията тази апаратурата да стане допустима за финансиране по оперативна програма „Околна среда“ и така да се даде възможност анализаторите да бъдат предоставени на Пътна полиция в останалите областни градове. Ако такава проверка се прави само в София, ще се намерят вратички в другите 27 пункта, обясни той.

Министърът коментира и темата с битовото отопление, като подчерта, че целта е от следващия отоплителен сезон да бъдат въведени стандарти за цялата страна. Въпросът според него е как ще сработи контролът.

По статията работиха: автор Надежда Бочева, редактор Бойчо Попов

И-мейл

Парола
Вход        
Регистрация
Забравена парола

Създаден от IBS