Начало
Твоят БРОКЕР
Услуги
Партньори
Контакти
Полезни
Лични данни (GDPR)
Сигнали
enru
Изкуственият интелект може да замени 300 милиона работни места
Според доклад на инвестиционната банка Goldman Sachs изкуственият интелект може да замени 300 милиона работни места на пълен работен ден, сочат редица световни медии, цитирани от econ.bg.

Според доклада изкуственият интелект може да доведе до изчезването на една четвърт от работните места в САЩ и Европа; но също така може да създаде нови работни места и да увеличи производителността.

Докладът посочва, че годишното глобално обслужване и производство може да се увеличи със 7 процента. Развитието на изкуствения интелект се определя като голяма крачка в развитието на човечеството.

Посочва се, че 46 процента от работните места, които ще бъдат засегнати от изкуствения интелект, са административни, 44 процента са правни, 6 процента са строителни и 4 процента са в сектора за поддръжка и ремонт.

Проблемите, породени от изкуствения интелект, особено по отношение на авторското право, отдавна тревожат художниците и дизайнерите.

Карл Бенедикт Фрей, който специализира в бъдещето на професиите в Оксфордския университет, казва, че е трудно да се каже колко професии ще изчезнат заради изкуствения интелект. Според новините на BBC Turk, Фрей сравнява развитието с трудностите, изпитвани от шофьорите, когато Uber или GPS технологията пристигнат. Припомняйки, че броят на шофьорите не е намалял в резултат на възникването на тези технологии, но заплатите са намалели, Фрей заявява, че с ChatGPT заплатите и на журналистите са застрашени от спад.

Източник: Insmarket.bg

И-мейл

Парола
Вход        
Регистрация
Забравена парола

Създаден от IBS