Начало
Твоят БРОКЕР
Услуги
Партньори
Контакти
Полезни
Лични данни (GDPR)
enru
Двустранните протоколи за катастрофа вече няма да се регистрират в КАТ

Източник: http://www.dnevnik.bg

Двустранните протоколи, които се съставят от водачите при пътен инцидент, вече няма да трябва да се регистрират в КАТ, след като Комисията за финансов надзор прие окончателно изменения в Наредбата за документите и реда за съставянето им при пътнотранспортни произшествия и реда за информиране между Министерството на вътрешните работи, Комисията за финансов надзор и Гаранционния фонд.

Досега номерът на всеки протокол трябваше да се регистрира с обаждане на телефон 112. С промените се намалява и броя на хипотезите, при които трябва да се вика КАТ.

С новите текстове двустранен протокол може да се състави при всяка катастрофа, при която няма пострадали хора и водачите нямат спор за вината. Досега споразумение не можеше да има, ако някое от превозните средства не може да се придвижва на собствен ход.

Остава ограничението, че двустранен протокол не се съставя, ако някой от участниците в пътния инцидент има съмнение, че другият участник е под въздействието на алкохол или наркотични вещества или не притежава необходимите права за управление на моторно превозно средство. В такъв случай, както и ако няма съгласие между участниците в произшествието за вината, задължително трябва да се извика МВР.

От КФН припомнят, че не се посещават от органите на МВР и не се съставят документи, когато повредите на моторното превозно средство са възникнали в резултат на природни бедствия, на пожар на самото МПС, при повреди в паркирано състояние и когато не са причинени от друго превозно средство.

С промените в наредбата се урежда и електронен обмен на информация между МВР и Гаранционния фонд, съответно и застрахователите, за пътнотранспортните произшествия, посетени на място от МВР, и за тези с двустранни протоколи, за които е предявена претенция пред застраховател. Ежедневно ще се обменят и цифрови снимки от катастрофите, които са посетени на място от органите на МВР.

И-мейл

Парола
Вход        
Регистрация
Забравена парола

Създаден от IBS