Начало
Твоят БРОКЕР
Услуги
Партньори
Контакти
Полезни
Лични данни (GDPR)
enru
Повечето коли скоро ще спират автоматично
Повечето коли скоро ще спират автоматично

Източник: Profit.bg

Десет водещи автопроизводители постигнаха споразумение да превърнат автоматичните спирачки в стандартна функция във всичките си автомобили.

Тези системи използват радар, лазер или камери, за да предугадят предстоящ сблъсък и автоматично задействат спирачките, за да избегнат катастрофа или поне да намалят сериозността й. Audi, BMW, Ford, General Motors, Mazda, Mercedes-Benz, Tesla, Toyota, Volkswagen и Volvo ще произвеждат този тип технология като стандартно оборудване във всичките си модели леки автомобили, пикапи и SUV-та, които продават.

В момента тя се предлага или като допълнителна екстра, или като стадартно оборудване в повечето луксозни автомобили.
Изброените по-горе компании произвеждат повече от половината от продаваните в САЩ нови автомобили.

Изявлението бе направено от двете агенции, проверяващи безопасността на автомобилите в САЩ - IIHS (Insurance Institute for Highway Safety) и NHTSA( National Highway Traffic Safety Administration).

Автопроизводителите работят с двете агенции за определянето на евентуален срок, в който новата технология ще се предлага стандартно във всички нови автомобили.

"Повечето катастрофи са вследствие на грешка на водач," казва президентът на IIHS Айдриън Лунд.

"Тази технология може да компенсира грешките, които всеки шофьор прави, защото системите са винаги нащрек, следят пътя и никога не се изморяват и не позволяват някой да отвлича вниманието им."

Технологията е най-ефективната в предотвратяването на блъскания отзад, които са много често срещани и вследствие на които в САЩ през 2012 г. са загинали 1 700 души, а 500 000 са били ранени.

През юни от Борда по пътна безопасност на САЩ препоръчаха автоматичните системи за спиране да бъдат изискване за всички автомобили. Тези системи може също така да намалят застрахователните искове с до 35%, според проучване на IIHS.

Електронната стабилизираща система например, която използва компютри, за да помага на шофьора да запази контрол над автомобила при поднасяния, е изискване за всички нови автомобили от 2012 г.

Прочети повече на: http://profit.bg/news/Povecheto-koli-skoro-shte-spirat-avtomatichno/nid-143075.html

И-мейл

Парола
Вход        
Регистрация
Забравена парола

Създаден от IBS