Начало
Твоят БРОКЕР
Услуги
Партньори
Контакти
Полезни
Лични данни (GDPR)
enru
Турският Acibadem купува болниците "Токуда" и дял в "Сити Клиник"
Сделката е за купуването на 100% от групата „Токуда“, а тази със „Сити Клиник“ е комбинация от купуване на акциите на част от акционерите

Турският Acibadem купува болниците "Токуда" и дял в "Сити Клиник"

Болница на турския холдинг в Истанбул. Снимка: архив Ройтерс

Турският холдинг Acibadem сe превръща в най-големия частен доставчик на здравни услуги в България, след като обяви официално, че придобива 100% от капитала на "Токуда болница София" и част от дяловете във веригата "Сити клиник".

Acibadem, заедно със своето дъщерно дружество в Македония - болницата Acibadem Sistina, обявиха, че днес са подписали споразумение за придобиването на болница „Токуда“ в България и нейното дъщерно дружество "Токуда Груп", както и за едновременното сливане с водещата верига лечебни заведения “Сити Клиник”.

Сделката е за купуването на 100% от групата „Токуда“, докато тази със „Сити Клиник“ е комбинация от закупуване на акциите на част от акционерите. Останалата част от акционерите вливат своите дялове в новото дружество. След подписването на споразуменията 76,5% от акционерния дял на новосъздадената компания (“Special Purpose Vehicle”) е собственост на Acibadem, а останалите 23,5% - на някои акционери от “Сити Клиник”.

„Сити Клиник“ е водеща верига от лечебни заведения, създадена през 2010 година, която предоставя здравни услуги на територията на София, Варна и Бургас. Групата се състои от 3 болници и 3 медицински центъра, като в нея е единствената болница в България, акредитирана от Joint Commission International (JCI). След откриването на новия онкологичен център „Сити Клиник“ се превръща в лидер в лечението на сърдечно-съдови и онкологични заболявания. Сърдечно-съдовият център на „Сити Клиник“ е университетска болница към два от най-големите медицински университета в България, обединявайки високото качество на медицинските услуги с развойна и академична дейност.

„Токуда Груп“ е най-голямата частна здравна структура в България, която включва 550 болнични легла, медицински център, център за клинични проучвания, аптека и хоспис, разположени на едно място в София. Лечебното заведение отваря врати през 2006 година като първата частна болница, стопроцентова собственост на японски инвеститор. Общата площ на болничната база е 52 хил. кв. м, като в нея се предоставя комплексно лечение в почти всички медицински специалности. Болницата разполага с 30 отделения и 22 операционни зали.
Очаква се сключването на двете сделки да доведе до създаването на най-големия частен доставчик на здравни услуги в България и да го превърнe във водеща здравна институция в Централна и Източна Европа.

След сливането здравната група ще продължи функционирането си под името „Аджъбадем Сити Клиник”.
Сделката е в съответствие със стратегията на „Аджъбадем“, която се фокусира върху развиващите се ключови пазари в Централна и Източна Европа и балканския регион. Осъзнавайки нуждата от качествено и високотехнологично здравно обслужване, за „Аджъбадем“ сделката е наистина значима. Световно познатата марка „Аджъбадем“ има добре развити клинични процеси, прецизно управление и оперативен подход. Забележително е, че с обединението на четирите болници, България ще се превърне във водеща страна в региона, в която се предлага най-висок клас здравна грижа“, казва Мехмет Али Айдънлар, председател на УС и изпълнителен директор на Acibadem.

"Д-р Токуда е изключително горд от факта, че болница „Токуда“ има сериозен принос в развитието на българското здравеопазване още с откриването си преди 10 години. Успехът на „Аджъбадем“ и утвърдената репутация на групата ще гарантират на лечебното заведение водеща роля в осигуряването на най-високите международни стандарти в грижата за пациентите“, казва Артър Стърн, представител на Тokushukai Medical Group.
"Тази сделка е високо признание за огромните усилия на лекарите, медицинските сестри и здравните специалисти от „Сити Клиник“, които работят отдадено в интерес на пациентите. Ние заедно ще продължаваме да гарантираме висок стандарт и качество на здравните услуги в синергия с „Аджъбадем", коментира Илиан Григоров, изпълнителен директор на Сити Клиник.

След сделката легловата база на Acibadem в световен мащаб ще се увеличи и ще достигне близо 3500 легла, разпределени в 22 болници, в 3 държави. Очаква се сделката да се финализира до три месеца след необходимите одобрения и изпълнението на договорените условия.

Acibadem Sağlık Hizmetleri ve Ticaret A.Ş. е водеща частна здравна структура за диагностика и лечение в Турция, създадена през 1991 г. Тя има 18 многопрофилни болници (една, от които се намира в Македония, и друга административно управлявана в Ирак), 13 медицински центъра икомпании с допълващи медицински дейности. За групата работят повече от 18 хил. служители и 3100 лекари.

По статията работиха: Евгения Маринова, редактор Бойчо Попов - investor.bg

И-мейл

Парола
Вход        
Регистрация
Забравена парола

Създаден от IBS