Начало
Твоят БРОКЕР
Услуги
Партньори
Контакти
Полезни
Лични данни (GDPR)
enru
Швейцария е най-добрата страна в света, България е 63-та

Хората оценяват високо Швейцария заради гражданското й общество, бизнес климата, качеството на живот и културното й влияние


Снимка: Pixabay


Швейцария е най-добрата страна в света, сочи проучването Best Countries на американското списание U.S. News and World Report сред 21 хил. души от цял свят, които са били запитани да оценят 80 страни по няколко показателя.
Хората оценяват високо Швейцария заради гражданското й общество, бизнес климата, качеството на живот и културното й влияние. Швейцария е сред 20-те нови страни, включени в проучването тази година.

Канада е на второ място, а Великобритания – на трето, каквито позиции те са заемали и миналата година. Германия, която през 2016 г. е била класирана на първо място, сега отстъпва до четвърта позиция, а Япония напредва с две позиции до петото място.

Топ 10 се допълва от Швеция, САЩ, Австралия, Франция и Норвегия. В дъното на класацията са Алжир, Иран и Сърбия. Китай е на 20-то място, а Русия - на 27-мо място.

Допитването показва още, че САЩ остават най-влиятелната страна в света, а Русия е на второ място, но разликата между двете намалява.

В общата класация България е на 63-то място от 80-те класирани страни, след Колумбия и преди Тунис. Миналата година страната е била на 48-мо място, но тогава класацията е била само от 60 държави.

България получава добри оценки по отношение на бизнес климата и културното си наследство, но участниците в проучването считат, че тя има слабо общо и културно влияние. Относително добре страната се класира и по показатели като равнопоставеност на жените, здравословна околна среда, базиране на корпоративна централа, както и за отглеждане на деца.В проучването не се откроява един-единствен важен проблем, пред който да е изправен светът. Със съвсем малко мнозинство анкетираните посочват, че неравенството на доходите е предизвикателството, на което трябва да се обърне най-много внимание, преди други проблеми като неравенството на половете, климатичните изменения и войната в Сирия.

Близо две трети от всички участници са съгласни в една или друга степен с твърдението, че в света днес има криза на лидерството. Тези настроения са най-изразени в Африка и Южна Америка. Почти трима от всеки четирима участници са на мнение, че в света е необходимо ново поколение от лидери.

По статията работиха: Десислава Попова, редактор Бойчо Попов

И-мейл

Парола
Вход        
Регистрация
Забравена парола

Създаден от IBS